مقالات سه گامه

7 نکته برای افزایش عمر مفید تشک

نحوه مراقبت از تشک

تقریبا شش ماه بود که هر بار عمویم را می دیدم از کمردردش می گفت و اینکه دیشب خوب نخوابیده. با اینکه سن و سالی نداشت و حتی می شود گفت جوان بود و فعالیت سنگینی هم نداشت، هر بار همین گلایه را می کرد. تا اینکه یک بار اتفاقی چشمم به تشکش افتاد که تورفتگی داشت و معلوم بود چند سال است بار وزن عموی من را به دوش می کشد. آنجا بود که دوزاری ام افتاد قضیه از کجا آب می خورد. توصیه کردم برود یک تشک نو بخرد، اما این بار باید حسابی مراقبش باشد. اول تعجب کرد از شنیدن چنین حرفی و گفت مراقب چه چیز تشک باید باشم؟ و بعد برایش یکی یکی توضیح دادم که چه کاری باید بکند که تا حد امکان این تورفتگی به عقب بیفتد. حالا برای شما هم تعریف می کنم.

چرخاندن تشک

احتمالا خیلی از شما مثل عموی من خیال می کنید بعد از اینکه تشک را توی رختخواب گذاشتیم دیگر کار تمام است و نباید دیگر به آن دست زد. البته که می شود این کار را هم کرد، ولی فکر کنم دلتان نمی خواهد به این زودی ها تشک اصطلاحا دفرمه شود و تورفتگی پیدا کند. برای این منظور باید به طور مرتب تشک را جابجا کنید. یعنی چه؟ یعنی اینکه اگر به تشک دست نزنید، فشار روی یکی دو نقطه آن بیشتر از بقیه قسمت ها می شود و کم کم همان چیزی پیش می آید که دوست ندارید.

اگر تشک را تازه خریده اید، بهتر است به صورت هفتگی یک بار تشک را برگردانید. خوب است تا چند ماه اول همین کار را تکرار کنید. از آن به بعد دوره اش طولانی تر می شود و مثلا می توانید در بازه های سه ماه این کار را انجام دهید. شاید خود سازنده چنین توصیه ای به شما نکند، اما به تجربه مشخص شده این عمل می توانید برای تشک مفید باشد. این نکته را هم اضافه کنم که اگر از تشک فنری استفاده می کنید، این توصیه را هر 6 ماه یک بار انجام دهید. این کار یک خوبی دیگر هم دارد؛ اگر احیانا ایرادی در تشک باشد، خیلی زود متوجه آن می شوید و پیش از آنکه دیر شود رفع و رجوعش کنید.

محافظ بگیرید

این یکی را خودتان هم بلدید. کلا یکی از ساده ترین کارها برای مراقبت از هر وسیله ای، تهیه یک لایه محافظتی است. محافظ های تشک معمولا ضد آب هستند و این مهم ترین ویژگی آنهاست که هنگام ریختن آب و سایر مایعات روی تشک از آن به خوبی محافظت می کند. به این ترتیب یکی از نگرانی ها و مشکلات متداولی که درباره تشک وجود دارد، برطرف می شود. البته فقط همین مورد نیست؛ وقتی این لایه را روی تشک می کشید طبیعتا خیلی دیرتر از حالت معمول درگیر آلودگی و گرد و خاک می شود. هر چقدر هم که تشک از این آلودگی ها بیشتر در امان باشد عمر مفیدش بیشتر می شود.

جای تشک

انتخاب نوع تخت خواب هم در عمر تشک تاثیر دارد. موقع خرید هر کدام از این دو باید به نوع و مدلشان هم توجه کنید. برای مثال، اگر از تشک مموری فوم استفاده می کنید باید سطح زیرینشان سفت باشد. به طور کلی چهارچوب تخت و مقاومتش اهمیت زیادی دارد مخصوصا اگر قرار است وزن زیادی را تحمل کند. در کنار این موضوع بد نیست که هر چند وقت یک بار نگاهی به تختخوابتان بیندازید که مشکلی نداشته باشد؛ به ویژه اگر چند سال از عمر آن می گذرد. وجود یک شکاف، بریدگی یا ضعف در سطح نگهدارنده، می تواند به تشک شما آسیب بزند.

تمیزش کنید

در صحبت های قبل به تاثیر آلودگی روی عمر تشک اشاره کردم. ناگفته پیداست که وقتی روی تشک گرد و خاک بنشیند، مایعات رویش بریزد، گرد و خاک بگیرد یا به هر شکلی کثیف شود، عمر مفید تشک پایین می آید. یکی از راه ها این بود که برای تشک، محافظ تهیه کنید. البته که آن محافظ را هم باید به طور مرتب تمیز کنید و همینطور ملحفه ها را. در کل نباید بگذارید آلودگی به تشک نفوذ کند. برای همین است که می گویند خود تشک را هم با جاروبرقی تمیز کنید. با این کارها تقریبا خطر دیگری هم که تشک را تهدید می کند از بین می برید؛ حشره ها! حشره هایی که هم به تشک آسیب می زنند و هم به شما.

پریدن ممنوع!

نمی دانم چرا وقتی در فیلم های سینمایی می خواهند تصویری از خانواده یا زوجی خوشحال نشان بدهند یک سکانس از بالا و پایین پریدنشان روی تخت خواب می گیرند. درک نمی کنم چرا خانواده ای که خوشحال است باید جفت پا برود روی تشک! نیاز به گفتن نیست ولی باز هم می گوییم که این کار واقعا به تشک صدمه می زند. البته احتمالا این توصیه بیشتر باید توسط آنهایی که بچه های قد و نیم قد دارند جدی گرفته شود وگرنه که بزرگترها معمولا به آن شکل روی تشک بالا و پایین نمی پرند، مگر در همان سکانس های سینمایی. درباره بزرگترها باید توصیه کرد که روی تخت کمتر بنشینند یا اصلا ننشینند. شاید تعجب کنید و بگویید تخت برای همین کار است، اما متاسفانه باید بگویم که خیر، تخت برای نشستن نیست.

شما وقتی روی تشک دراز می کشید نقطه های فشار پخش هستند و خود تشک ها هم طوری طراحی شده اند که برای چنین حالتی از بدن مناسب باشند. اما وقتی روی آن می نشینید، تمام وزنتان روی یکی دو نقطه متمرکز می شود و به تشک فشار می آورد. بیشتر وقت ها هم این نشستن ها روی لبه تخت است و برای کارهایی مثل به پا کردن جوراب یا صحبت با کسی. پیشنهاد می کنم یک نیمکت یا چهارپایه ساده بخرید (که هزینه کمی هم دارد) تا هم تشک دیرتر خراب شود و هم جای خوبی برای نشستن داشته باشید.

نحوه صحیح چرخاندن تشک

خم نکنید

البته که شما تشک را خم نمی کنید ولی وقتی برای جابجا کردن و تمیز کردن تشک، آن را برمی دارید و به گوشه ای می گذارید، باید حواستان باشد که حالتی خمیده و تا شده به خودش نگیرد. خم شدگی تشک به شدت روی عمر مفید آن تاثیر می گذارد. ضمنا در هنگام اسباب کشی و تغییر چیدمان اتاق دقت کنید که سطح تشک با چیزی برخورد نکند، به ویژه با اشیاء نوک تیز.

روبروی نور خورشید

این یکی را گذاشتم که آخر سر بهتان بگویم. چون راستش را بخواهید برای همه قابل اجرا نیست یا دست کم انجام دادنش برای همه ساده نیست. ولی اگر بتوانید هر از گاهی تشک را روبروی نور خورشید بگذارید، خوب است. چرا؟ چون تشک ها مدام در تماس با بدن شما و لحاف و پتو هستند و به سادگی دچار رطوبت می شوند. برای استفاده مجدد تشک باید خشک خشک باشد و آفتاب به خوبی این رطوبتی که از سر تماس چند ساعته بدن ما و سایر اجزا ایجاد شده، از بین می برد. اگر بتوانید در معرض هوای آزاد هم قرار دهید خوب است. به این ترتیب بوی ناخوشایندی هم اگر باشد، محو می شود.

حرف آخر

فرورفتگی و هر آسیب دیگری به تشک باعث می شود شما خواب راحتی نداشته باشید و حتی ممکن است پس از بیداری، احساس درد کنید. جدا از این موضوع، برای اینکه بتوانید بیشترین و بهترین بهره را از تشک ببرید، باید به درستی از آن نگهداری کنید. کارهایی مثل تمیز نگه داشتن، مراقبت بیشتر و جلوگیری از صدمه دیدن کمک می کند عمر تشک بیشتر شود. سعی کردیم ترفندهای مهم و ساده ای را که به کارتان می آید بگویم و چیزی از قلم نیفتد. با این حال چنانچه مشکلی برای تشک شما پیش آمد، می توانید به بخش تعمیر تشک مراجعه کنید و از طریق شماره ای که در صفحه است، مشکلتان را با مشاور ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *